KRONEN EN BRUGGEN

Over dit project

Kroon/inlay/onlay
Indien een kies/tand heel erg is verzwakt als gevolg van een grote caviteit, een grote vulling, een wortelkanaalbehandeling, tandbederf of door tandletsel (trauma) adviseren wij de tand of kies te voorzien van een kroon (volledige indirecte restauratie) of een inlay/onlay (partiële indirecte restauratie). Een van de belangrijkste reden waarom wij dit doen is om te voorkomen dat de tand/kies breekt (door verzwakking van de tand/kies). Een andere reden kan ook om esthetische redenen zijn. Kronen/inlays/onlays verlengen de levensduur van een tand/kies aanzienlijk.
De behandeling bestaat uit 2 afspraken. Op de eerste afspraak wordt er maar een klein laagje van de tand/kies afgenomen (0.5-1.0 mm). Hoofdzakelijk wordt het oude vulmateriaal verwijderd. Daarna drukken wij de tand/kies af en wordt door het tandtechnisch laboratorium de kroon/inlay/onlat gemaakt. Er zijn verschillende materialen om de kroon/inlay/onlay van te maken. Dit is in de meeste gevallen een keramiek (lithiumdisilicaat), zirkonium of goud. Wij bepalen de juiste kleur (overeenkomend met de rest van uw tanden) en geven dit door aan de tandtechnieker,
Wij plaatsen een noodkroon voor de tijd totdat de definitieve kroon/onlay/inlay terug is van het tandtechnisch laboratorium.
Na 2 weken is is de kroon gemaakt en bij ons in de tandartspraktijk. De kroon/inlay of onlay wordt met een cement of composiet vastgezet.

Kroon

 

 

 

 

 

 

 

Inlay

 

Onlay

BRUG

 

Indien een of meerdere tanden/kiezen afwezig zijn, kan er een constructie worden gemaakt waarbij de missende tanden/kiezen worden vervangen door een constructie te vervaardigen die vastzit aan de naburige tanden/kiezen.
Dit kunt u zien als geschakelde kronen aan elkaar.

Het vervaardigen van de brug gebeurd op dezelfde manier als de behandeling voor het maken van kronen/inlay’s/onlay’s.

 

KRONEN OP IMPLANTATEN

Indien uw kaakbot en gezondheid optimaal zijn, kunnen implantaten (schroef-tanden) worden geplaatst op de plek waar er tanden/kiezen afwezig zijn. Voor het plaatsen van het implantaat (de schroef) wordt u verwezen naar een implantoloog waarmee wij samenwerken. Na ongeveer 2-3 maanden is het implantaat vastgegroeid en kunnen wij in de praktijk de kroon op het implantaat maken.