KUNSTGEBIT/ GEBITSPROTHETIEK

Over dit project

Indien de tanden en kiezen in het verleden verloren zijn gegaan of de staat van de tanden of kiezen heel slecht is. Kunnen wij een prothese maken. Prothese kunnen ook al tijdelijke voorziening worden gebruikt in afwachting om de definitieve constructie. Een prothese is altijd uitneembaar en kan een paar tanden of kiezen vervangen of het geheel gebit. We onderscheiden gedeeltelijke protheses en volledige protheses:
Partiële gebitsprothese:
partiële plaat prothese
Frameprothese

Volledige gebitsprothese:
uitneembare volledige prothese
Implantaat gedragen volledige prothese (klikprothese)

Partiële plaat prothese
Een plaatprothese bestaat uit roze kunsthars met daarin de missende tanden of kiezen opgesteld. De partiële plaat prothese kan al vanaf 1 tand worden gemaakt. Dit heet een spoondenture en wordt vaak als tijdelijke oplossing gebruikt. Een plaatprothese rust op het tandvlees.

 

Frame prothese
Een frameprothese heeft een metalen frame en raster waarop de kunsthars en missende tanden en kiezen worden opgesteld. Een frame heeft vaak wel zichtbare haakjes (ankers) om de aanwezige tanden en kiezen, maar zit hierdoor wel comfortabeler dan een plaat prothese.

Volledige prothese (kunstgebit)
Indien alle tanden en kiezen afwezig zijn of alle tanden en kiezen worden uitgetrokken vanwege een slechte prognose. Kunnen wij een volledige gebitsprothese vervaardigen. Dit wordt ook wel een kunstgebit genoemd. Met de gebitsprothese is het weer mogelijk uw spraak- en kauwvermogen weer terug te geven. Ook de lipvulling is hiermee weer terug te krijgen.

 

Implantaatgedragen gebitsprothese (klik prothese)

Na het uittrekken van tanden en kiezen, slinkt het kaakbot. Doordat de tanden er niet meer zijn, resorbeert het bot steeds verder. De gebitsprothese kan daardoor steeds wat losser gaan zitten. Dit kunnen wij weer opvullen (rebasen) of we kunnen 2 of 4 implantaten in de kaak plaatsen met de gebitsprothese die aan de implantaten worden geklikt. Dit heet een implantaat gedragen gebitsprothese of ook wel een klikprothese genoemd. Door deze constructie zit de gebitsprothese goed vast en ervaart u maximale comfort van een gebitsprothese.